фото: pixabay

Медициналық-биологиялық білім кафедрасының доценті Александр Созыкин аптап ыстықта балмұздақ жеудің қаупін айтты. Бұл туралы Stan.kzақпарат агенттігі «Известия» газетіне сілтеме жасап хабарлайды. 

Маманның айтуынша, балмұздақты ыстықта жеу адам үшін жағымсыз салдарға, соның ішінде тез тамақ ауруының қаупіне әкелуі мүмкін. Егер адам аптап ыстықта балмұздақ тұтынса, температураның өзгеруіне байланысты вазоспазм ықтималдығы пайда болады.

«Ыстық ауа-райында балмұздақ жегенде температураның қатты төмендеуі және шырышты қабықтың жергілікті гипотермиясы пайда болады. Нәтижесінде-вазоспазм пайда болады. Қорғаныс жасушаларының көп бөлігі — лейкоциттер түзілетін бадамша бездеріне күш түседі. Нәтижесінде оларда жаңа иммундық жасушалардың пайда болуы баяулайды», — деді ол.

Биолог түсіндіргендей, ауыз қуысында әрқашан оппортунистік микрофлора болады. Ол қалыпты жағдайда сау адамға қауіпті емес. Алайда, температураның тез ауысқан мұндай жағдайларында бұл патогендік микрофлора тез көбейе бастайды. Ол дереу шырышты қабық арқылы қанға, лимфаға, дене тіндеріне агрессивті түрде еніп, әртүрлі ауруларды тудырады.

“Міне, сізде тез тамақ ауруы және әртүрлі вирустық аурулар болады. Қатты ыстықта балмұздақ жеудің тағы бір жағымсыз салдары жоғарғы таңдайдың күрт салқындауы жалпы дене қатты қызып кетсе, жүйке рецепторларының тітіркенуін және ми тамырларының спазмын тудыруы мүмкін. Бұл қатты бас ауруына әкеледі», – деп қорытындылады маман.

 

Өзге де жаңалықтарды оқу үшін Telegram арнамызға жазылыңыз!