Фото: pixabay.com
Терапевт Алексей Попов гемоглобинді арттыруға және ағзадағы темір тапшылығының орнын толтыруға көмектесетін өнімдерді атады, – деп хабарлайды Massaget.kz тілшісі «Аif.ru«-ге сілтеме жасап.
Дәрігердің айтуынша, ағза темірді екі жолмен алады: гемдік емес – өсімдік тағамдарының темірі және гемдік — жануарлардан алынатын өнімдердің темірі. Гем темірі ағзаға жақсы сіңеді (20-30%), өйткені ол гемоглобин мен миоглобиннің құрамына кіреді, ол адамдардікіне ұқсас. Өсімдік темірі нашар сіңеді – 1-ден 7%-ға дейін.
Алексей Попов темір көптеген органикалық қышқылдардың, дәрумендер мен микроэлементтердің қатысуымен жақсы сіңетінін атап өтті. Оның айтуынша, рационға С дәруменінің профилактикалық дозасын, лимон немесе апельсин шырындарын, грейпфрут пен жидектерді, қырыққабат пен қызыл бұрыштан жасалған тағамдарды қосу керек.
Темірдің сіңуіне көмектесетін фруктоза барлық тәтті жемістер мен жидектерде кездеседі. Ашытылған сүт өнімдерінің көпшілігінде, ашытылған қырыққабатта, сыра ашытқысында, қара бидай ұнынан жасалған өнімдерде темірді сіңіру үшін қажет шайыртас қышқылы бар.
Сонымен қатар, темір деңгейін реттеуге мүмкіндік беретін цистеин тауық жұмыртқасында, күнбағыс тұқымында, сарымсақта, пиязда, брокколиде, брюссель қырыққабатында, қызыл және сары бұрыштарда, ет, құс еті мен балықта көп болады.
Дәрігер темірдің сіңуін жақсартатын А дәрумені сиыр бауырында, кептірілген өрікте, асқабақта, сәбізде, ақжелкенде және аскөкте болатынын айтты. Темірді сіңіру процесі үшін маңызды фолий қышқылы жапырақты шөптерде, жұмыртқа, тауық бауыры, баклажан және саңырауқұлақтарда көп.
Балық пен теңіз өнімдерінде мыс бар, ал сүт қышқылы темірдің сіңуін жақсартады және фитаттарды азайтады. Ол ашытылған сүт өнімдерінде кездеседі.
Анемия және анықталған темір тапшылығы кезінде Алексей Попов дәрігерге қаралуға кеңес берді. Дәрігер оның себебін табуға және емдеуді тағайындауға көмектеседі.
Өзге де жаңалықтарды оқу үшін Telegram арнамызға жазылыңыз!