Барлық уланулардың шамамен 4% улы саңырауқұлақтарды тұтынуға байланысты болады. Бұл уланулардың себептері осы саңырауқұлақтарды білмеуде және дайындаудың дұрыс еместігінде жатыр. Саңырауқұлақтардың жеуге жарамдылығына қарай жіктеледі:
- Шартсыз жеуге жарамдыларға қосымша өңдеусіз дайындалған саңырауқұлақтар (ақ саңырауқұлақ, шыбын саңырауқұлағы, шампиньондар және т.б.) жатады.
- Шартты түрде жеуге жарамды саңырауқұлақтар – пісірер алдында алдын ала пісірген немесе ағын суға (тұздау алдында) малынған саңырауқұлақтар. Олардың сынған кезде сүт шырыны ағып кететін, күйдіретін дәмі бар. Алдын ала өңдеу нәтижесінде шартты түрде жеуге болатын саңырауқұлақтардың құрамындағы улы және өткір заттар жойылады. Егер улы заттар жойылмаса, бұл саңырауқұлақтар улы сияқты, жеңіл және ауыр улануды тудыруы мүмкін. 3-4 апта бойы кептіру де бейтараптандырудың сенімді әдісі болып табылады. Құрамында улы заты бар басқа саңырауқұлақтарды кептіру олардың уыттылығын жоймайды.
- Жеуге жарамсыз саңырауқұлақтар тобына улы және улы емес, бірақ оларды тұтынуға кедергі келтіретін өте жағымсыз дәмі немесе иісі бар (өт саңырауқұлағы, бұрыш саңырауқұлағы және т.б.) жатады. Улы саңырауқұлақтардың саны салыстырмалы түрде аз. Оларға термиялық өңдеу немесе тұздау кезінде уы жойылмайтын және жойылмайтын шыбын мен шыбын-шіркейлер жатады.
Саңырауқұлақтарды жинаудан кейін дереу өңдеу керек, ал жаңа саңырауқұлақтардың сақтау мерзімі 10С аспайтын температурада 18-24 сағаттан аспауы керек? Есте сақтау керек, тіпті ең жақсы жеуге болатын саңырауқұлақ, егер ол пісіп кеткен болса, тамыры шіри бастаса немесе ұзақ уақыт бойы өңделмеген болса, улы болуы мүмкін.
Әсіресе, орманда балалардың улануының алдын алу маңызды. Саңырауқұлақтардан улану кезінде бірінші кезекте асқазан-ішек жолдары зардап шегеді, бұл клиникалық түрде жедел гастроэнтероколит белгілерінен көрінеді және дененің азды-көпті өткір сусыздануына әкеледі.
Саңырауқұлақтан улануды көрсететін белгілер:
Асқазан-ішек жолдарының зақымдануы. Іштің құрысып ауруы, жүрек айну, құсу, іш өту, кейде күніне 20- 25 рет. Саңырауқұлақтан уланғанда нәжісте қан және құсық кофе ұнтағы түстес болады.
Орталық жүйке жүйесінің зақымдануы. Саңырауқұлақтың түріне байланысты ол әртүрлі түрде көрінеді. Мысалы, шыбын ағашы галлюцинация мен моторды ынталандырады. Алдымен алаңдаушылық, содан кейін енжарлық пайда болады. Бейсаналық күйге көшуі мүмкін.
Жүрек-тамыр жүйесінің зақымдануы. Ол қан қысымының төмендеуі және жүрек соғу жиілігінің жоғарылауы түрінде көрінеді.
Бауыр мен бүйректің зақымдануы жеген саңырауқұлақтардың түріне және мөлшеріне байланысты. Ерте кезеңдерде зәр мөлшері азаяды. Содан кейін мидың зақымдануымен және сарғаюымен сипатталатын бауыр жеткіліксіздігі байқалады. Ауыр интоксикация бауыр комасына әкеледі. Бүйректің зақымдануы жедел бүйрек жеткіліксіздігіне әкелуі мүмкін.
Саңырауқұлақтан уланғанда көрсетілетін алғашқы көмек:
Ағзадан уды құсу арқылы шығаруға болады, бұл асқазанда улы саңырауқұлақтардың үлкен бөліктері болған жағдайда қажет, өйткені олар асқазанды шаю кезінде асқазан түтігінен өте алмайды. Үйде ас тұзын (бір стақан жылы суға 1 ас қасық) немесе қыша ұнтағын (бір стақан жылы суға 1 шай қасық) қабылдау арқылы құсуға болады. Құсудың тағы бір жолы – көп мөлшерде жылы су ішу, содан кейін саусақпен тілдің түбірін басу.
Егер уланған жағдайда жартылай есінен танған немесе есінен танып қалған болса, құсуды тудырмау керек, өйткені құсу тыныс алу жолдарына түсуі мүмкін.
Асқазанды шаюды уланудан кейін 3-4 және 10-12 сағаттан кейін де жүргізу керек. Асқазанды шаюдан кейін белсендірілген көмірді 1 кг салмаққа 1-2 таблеткадан қабылдау қажет.
Әсем ОМАРОВА,
Қызылорда бөлімшелік көліктегі
санитариялық-эпидемиологиялық
бақылау басқармасының бас маманы
Өзге де жаңалықтарды оқу үшін Telegram арнамызға жазылыңыз!