Киото медициналық университетінің жапон ғалымдары қара шай адамның сілекейіндегі коронавирусты он секунд ішінде жоя алатындығын анықтады. Олардың зерттеу нәтижелері biorxiv сайтында жарияланды, деп хабарлайды Stan.kz ақпарат агенттігі. 

Сусынның ұқсас қабілеті шай жапырақтарында кездесетін антиоксидантты катехиндерге байланысты. Өңдеу кезінде олар шай түріне байланысты ерекшеленетін басқа биологиялық белсенді қосылыстар түзеді. Талдау үшін мамандар коронавирусты жұқтырған бес адамның сілекейін пробиркада он секунд ішінде жасыл және қара шаймен араластырды.

Екінші жағдайда вирус титрі дистилденген сумен салыстырғанда анықталмайтын деңгейге дейін төмендеді. Көк шайдың тиімділігі аз болды, бірақ донорлардың бірінің сілекейінде бақылау түтігімен салыстырғанда титр бірнеше есе азайды.

Дегенмен, ғалымдар шайды ковидті емдеу үшін қолдануға болмайтынын ескертті. Өйткені ондағы биологиялық белсенді заттар ішектен қанға нашар сіңеді және олардың концентрациясы вирустың инактивациясы үшін жеткіліксіз болады.

«Шай құрамында таниндер, атап айтқанда танин бар. Бұл ақуыздардың, соның ішінде вирустың жойылуына әкелетін күшті денатурациялық агент. Сондықтан шай неғұрлым күшті болса, танин соғұрлым көп болады және вирустың инактивациясының әсері соғұрлым жоғары болады», – дейді Мәскеу мемлекеттік азық-түлік университетінің биоорганикалық синтез өнімдерінің биотехнологиясы және технологиясы кафедрасының доценті Георгий Суслянок.